Izvještaj sa radionice ”Otvoreni prostor” u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja


U subotu, 11. rujna 2010. u prostoru doma I.G. Kovačića, Forum je zajedno s Udrugom Igra održao radionicu ”Otvoreni prostor” u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja, gdje su se mladi koji izlaze iz skrbi (dječjih/odgojnih domova i udomiteljskih obitelji) imali priliku susresti s predstavnicima raznih ustanova za obrazovanje odraslih. Radionica je bila isprva zamišljena da se održi vani, no kako nas je malo iznenadila kiša, prebacili smo se u zatvoreni prostor, u kojem su bez obzira na to, mladi otvoreno mogli razgovarati sa svim predstavnicima. Radionica je bila zamišljena poput žive knjižnice gdje su mladi mogli ”posuditi” eksperta iz nekog područja edukacije koje ih zanima i od kojeg su mogli dobiti informacije koje ih zanimaju.

Na radionicu su se odazvali predstavnici Agencije za obrazovanje odraslih, Mreže mladih Hrvatske, Volonterskog centra Zagreb, Pučkog otvorenog učilišta Petar Zrinski , Obrtničkog učilišta, te Udruge Capoeira Amazonas Zagreb. Na samom početku radionice, nakon zanimljivog upoznavanja na način umrežavanja prema poslu i hobijima, članovi Capoeire Amazonas ”zaplesali” su pred nama kako bi nam predstavili ovu zanimljivu afro-brazilsku vještinu u kojoj se isprepliću elementi borilačkih vještina, akrobatike, plesa i glazbe. Nakon predstavljanja capoeire, radionica se nastavila predstavljanjem ostalih predstavnika ustanova, nakon čega su mladi mogli razgovarati ponaosob s ekspertima koje su si izabrali, i uzeti si informativne letke.

Ovakve susrete bi svakako trebalo i dalje održavati, zbog konkretnih informacija koje mladi mogu direktno dobiti, umrežavanja i ostvarivanja novih kontakata i suradnji.