Obilježavanje 10 godina Foruma

Obilježavanje 10 godina Foruma

03.07.2008. godine službeno je registrirana mreža udruga Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece, koja je nastala kao odgovor na potrebu za razvijanjem kvalitetnog udomiteljstva i pružanjem podrške udomiteljima i udomljenoj djeci kako bi svako dijete imalo adekvatnu skrb u obiteljskom okruženju. Ideja za udrugom koja bi djelovala na nacionalnoj razini te koja bi umrežavala udruge udomitelja iz cijele Hrvatske nastala je iz sinergije nekoliko osoba: psihologinje Vesne Pupavac te predjednica udruga udomitelja “Nadomak sunca” iz Oprtlja, Odilie van Manen Rojnić, “Oaza” iz Rovinja, Eve Husak Bačac te “Put ka sreći” iz Koprivnice, Stele Njemeček. Udruga je neformalno počela djelovati još 2005. godine uz financijsku podršku iz Nizozemske.

03.07.2018., točno 10 godina od službene registracije Foruma. Nalazimo se u Centru kulture na Pešćenici-KNAP. Djeca su već doputovala i spremno čekaju svoj red za tonsku probu i isprobavaju svoje točke, ulazak i izlazak na binu. Osim prekrasnih zelenih i ljubičastih balona koji su krasili binu i dvorište, dječji osmijesi i njihova radost ispunila je cijeli prostor. Djeca su nam u predvorju pomagala postavljati svoju malu izložbu izjava što njima znači obitelj, uz nekoliko lijepih priča koje smo istaknuli.

untitled (173 of 506)-30

Polako su počeli pristizati naši dragi gosti, prijatelji, suradnici, udomitelji i djeca. Djeca su pri ulasku u dvoranu dijelila gostima poklone koje su sami izrađivali, uz porukice u kojima piše koliko im znači to što su u udomiteljskoj obitelji. Voditeljica programa, Ivana Vlahek Teskera, koja je i naša draga suradnica i supervizorica, pozdravila je sve prisutne te je pritom pozvala uvažene goste da pozdrave uzvanike, gđu Ivu Prpić izaslanicu u ime gradonačelnika Grada Zagreba te gospođu Valentinu Otmačić, predstojnicu Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj. Nakon toga uzvanicima se obratila predsjednica Marina Hoblaj, emotivnim govorom u kojem se zahvalila svima koji su do sada podržavali rad Foruma i koji ulažu u dobrobit udomljene djece, te koliko je obiteljskoj okruženje u kojem se djeca nalaze u udomiteljstvu važno za njihov zdravi rast i razvoj.

untitled (213 of 506)-34

Gđa Eva Husak Bačac, predsjednica udruge udomitelja “Oaza” je zatim predstavila rad i postignuća Foruma u proteklih 10 godina. Tijekom ovih 10 godina Forum je porastao u broju udruga koje umrežava kao i u postignućima. Danas, Forum broji 14 udruga udomitelja u svojem članstvu iz 11 različitih županija, kroj koje okuplja oko 300 udomiteljskih obitelji i 500-tinjak djece. Forum je kroz ovo vrijeme organizirao brojne konferencije za udomitelje i stručnjake, radionice i treninge za predstavnike udruga udomitelja te supervizije i edukacije za udomitelje, studijske posjete, Forum je izdao i brojne publikacije i letke na temu udomiteljstva, poslužio kao primjer dobre prakse u inozemstvu na konferencijama. Forum posebno ulaže u podršku djeci pa su zato organizirane brojne aktivnosti i edukativne radionice za djecu, klub mladih, izleti, ljetovanja, razmjene mladih, zagovaranje mladih za dječja prava i mnoge druge aktivnosti. Osim toga Forum djeluje i kao glavni informativni centar po pitanju udomiteljstva kroz svoj ured u Zagrebu, a kroz lokalne udruge udomitelja kontinuirano promovira udomiteljstva. Osim toga Forum je relevantan suradnik i partner sa važnim dionicima, institucijama i organizacijama kada je u pitanju razvijanje kvalitetnog udomiteljstva i usluga u udomiteljstvu.

BeFunky-collage-djeca

E sad najbolji dio susreta, onaj koji je sve rasplakao i dotaknuo u srce, a to su naša djeca. Djeca iz udruge Zipka iz Varaždinske županije koja su nastupila sa šaljivom recitacijom o obiteljskim odnosima, a jedan talentirani dječak otpjevao je “Činim pravu stvar” od Gibonnija. Djeca iz međimurske udruge udomitelja otpjevala su nekoliko veselih pjesama uz radosne usklike i pokrete. Za kraj nastupila je jedna djevojčica romske nacionalne manjine koja je otpjevala prekrasan sevdah naziva “Mojoj majci”. Među publikom, kao što su nam sami gosti potvrdili, suze žalosnice i radosnice – suze žalosnice, zbog sudbina ove djece i stvari koje su prošli, ali suze radosnice, zbog mogućnosti napretka i vidljivo radosnog djetinjstva kojeg imaju u okrilju zamjenske udomiteljske obitelji.

untitled (329 of 506)-51

Nakon nastupa djece dodjeljene su i zahvalnice dosadašnjim predsjednicama Foruma koje su sve ove godine vrijedno radile i trudile se u ispunjavanju Forumove vizije – društvo u kojem sva djeca imaju dostupnu kvalitetnu obiteljsku skrb. S lijeva na desno: Eva Husak Bačac, Stela Njemeček, Vedrana Topić (kćer Vesne Pupavac, zahvalnica posthumno), Marina Hoblaj, Mladenka Ravenski.

untitled (368 of 506)-58

Za kraj kao šlag na torti, iako je prava torta došla nakon ovoga, za naše goste nastupili su Scifidelity orchestra, koji su kao i uvijek oduševili publiku svojim izvanrednim nastupom.

Nakon programa uz catering i slavljeničku tortu gosti su se podružili s udomiteljima i djecom, a baloni koji su do tad ukrašavali prostor podijeljeni su djeci te je dvorište zablistalo u šarenilu balona i veselih dječjih lica.

BeFunky-collage-FB okvir

BeFunky-collage-catering

 

ZAHVALJUJEMO NA PODRŠCI U ORGANIZACIJI SUSRETA:

Grad Zagreb – na dodjeljenoj financijskoj podršci za potrebe organizacije obljetnice

UNICEF Hrvatska – na organiziranju predivnog cateringa i prijevoza za naše udomitelje i djecu

Centar kulture na Peščenici-KNAP – na ustupljenom prostoru i tehnici za održavanje obljetnice

Scifidelity orchestra – na dobroj volji da upriliče obljetnicu svojim nastupom