UNICEF-ovo istraživanje ”Udomiteljstvo djece iz dječje perspektive”

Kvaliteta udomiteljstva djece u Hrvatskoj tema je na kojoj UNICEF Ured za Hrvatsku već niz godina kontinuirano radi surađujući s brojnim institucijama i pojedincima. Da bi javnost, stručnjaci, djeca i udomitelji mogli potpunije razumjeti što je to udomiteljstvo neophodno je čuti što o tome imaju i žele reći osobe s iskustvom udomljavanja.

Međutim, do najdragocjenijeg izvora podataka o kvaliteti udomiteljstva – iskustava udomljene djece, najrjeđe se dolazi. Stoga, zagovarajući pravo djeteta na iskazivanje vlastitog mišljenja u svim stvarima koje ga se tiču, UNICEF ove godine provodi istraživanje s ciljem upoznavanja udomiteljstva upravo iz perspektive udomljene djece.

Ostvarenje tog cilja nemoguće je bez doprinosa osoba s iskustvom udomljenog djeteta. Slijedom toga pozivaju se na suradnju sve odrasle osobe s takvim iskustvom, koje su o tome spremne razgovarati i tako postati partneri u nastojanju da se unaprijedi udomiteljstvo djece u Hrvatskoj. Suradnja uključuje početni razgovor i dogovore o specifičnim mogućnostima daljnje suradnje. Početni razgovor (intervju) provode posebno educirani stručnjaci, suradnici UNICEF-a, uz zagarantiranu privatnost i povjerljivost, kako identiteta, tako i svih drugih podataka.

Kad odlučite da je Vaš osobni doprinos ideji unapređenja udomiteljstva djece u Hrvatskoj moguć, za sve daljnje informacije i uključivanje u mrežu suradnje, molimo Vas nazovite Ivanu Jeđud, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, 091/2027631 ili nam pišite na jivana@erf.hr. Unaprijed hvala!